6 virhettä hampaiden tuhoksi – älä sorru näihin

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Harva ihminen haluaa tai pystyy olemaan päiväkausia harjaamatta omia hampaitaan. Pelkkä hampaiden harjaaminen ei kuitenkaan riitä pitämään purukalustoa kunnossa. Women’s Health listasi yleisimmät virheet, jotka aiheuttavat hampaiden tuhoutumisen.

1. Hammaslääkärikäynnin lykkääminen

Hammaslääkärissä tai suuhygienistillä tulisi käydä tarkastamassa ja puhdistamassa hampaansa kerran vuodessa. Jos käyntien väliin jää enemmän aikaa, pienet estettävissä olleet reikien alut ehtivät kasvamaan ja tekemään tarpeettoman suurta tuhoa suussa.

2. Harjaamisen ja hammaslangan unohtaminen

Hampaat tulisi harjata aamuin ja illoin, minkä lisäksi hampaiden välit tulisi käydä joka päivä kerran hammaslangan kanssa läpi. Jos jonkun näistä unohtaa tai jättää tarkoituksella pois päivärutiineistaan, suun bakteerikanta on automaattisesti paljon suurempi.

3. Harjaaminen edestakaisin sahaamalla

Hampaat tulisi harjata pienellä pyörivällä liikkeellä ja käydä jokaisen hampaan kaikki pinnat huolellisesti läpi. Pelkkä vaahdon tekeminen edestakaisella sahausliikkeellä ei riitä puhdistamaan hampaita kunnolla. Kovat harjakset, liian kova paine ja edestakainen harjaustyyli voivat aiheuttaa hampaisiin ja ikeniin pahimmassa tapauksessa vaurioita.

4. Fluoriton tahna

Fluorista on tehty paljon tutkimuksia, joista osa kannustaa olemaan käyttämättä fluoripitoisia tuotteita. Fluorilla on kuitenkin hampaiden suhteen tärkeä tehtävä. Fluoripitoinen tahna putsaa hampaat paremmin ja korjaa jopa sellaisia kohtia, jotka ovat jo plakin ja bakteerien vaurioittamia.

5. Hampaiden käyttäminen työkaluna

Hampaita ei tulisi koskaan käyttää työkaluna minkään kovan painamiseen, rikkomiseen tai avaamiseen. Hampaat murtuvat helposti, minkä vuoksi myös kovien siementen tai esimerkiksi jään pureskelemista tulisi välttää.

6. Sokeripitoiset juomat

Sokeripitoiset juomat kuluttavat hampaita todella paljon ja tekevät sen nopeasti. Teen ja kahvin juominen sokerin kanssa ei siis kannata, minkä lisäksi mehut ja virvoitusjuomat kannattaisi jättää vain satunnaisiin herkkuhetkiin.