Sängyn petaaminen voi olla vaaraksi terveydelle

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Useamman ihmisen aamurutiineihin kuuluu kahvikupin nauttimisen ja uutisten lukemisen lisäksi myös sängyn petaaminen. Sänky on monen mielestä asianmukaista pedata kuntoon sekä siisteyden että mukavuuden vuoksi. Ja näin opetti myös äiti aikoinaan. Kannattaako se?

Experimental & Applied Acarology -julkaisu uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan sängyn petaamatta jättäminen on oikeastaan hyväksi ihmiselle. Syy piilee petivaatteissa möngertävissä pieneliöissä. Muun muassa pölypunkit lisääntyvät herkemmin pimeässä ja lämpimässä – eli juurikin päiväpeiton alle pedatuissa lakanoissa.

Pölypunkkien määrää voi kuitenkin ehkäistä sängyn viikottaisella imuroimisella, lakanoiden vaihtamisella, säännöllisellä tyynyn ja peittojen pesemisellä sekä petivaatteiden tuulettamisella pakkassäässä. Ihmissilmä ei erota pölypunkkeja, mutta ne käyttävät ravinnokseen muun muassa meistä irtoavaa hilsettä.