Ihmiset eivät kehtaa käydä lääkärillä – näin moni häpeää riisumista

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

FOX-televisiokanava on esittänyt Suomessa Nolot vartalot -nimistä televisiosarjaa, jossa nähdään lääkärin pakeille mitä ihmeellisimmistä syistä hakeutuvia ihmisiä. Todellisuudessa yli puolet briteistä jättää lääkärikäynnit väliin, koska heitä hävettää.

He saattavat odottaa jopa yli viikon ennen vastaanotolle hakeutumista. Brittiläinen lääketieteen piirissä toimiva nettisivusto MedExpress toteutti lukijoillaan kyselyn, jossa tiedusteltiin yleisimpiä syitä lääkärikäynnin välttelemiseen.

Kyselyyn vastasi 2 127 ihmistä, joista peräti 51 prosenttia kertoi välttelemisen syyksi oman kainostelun. Nämä 18–65-vuotiaat vastaajat myönsivät, että lääkärillä käymisessä hävettää sekä vaatteiden riisuminen että intiimiasioista kertominen.

Sen sijaan viidesosa vastaajista oli lykännyt lääkärikäyntiä kiireen takia, ja vajaat kymmenen prosenttia uskoi vaivan katoavan itsestään. Seitsemän prosenttia vastanneista viivytteli lääkärin tapaamista, koska vaivasta tai sairaudesta ei ollut haittaa heidän elämälleen.

Neljä prosenttia puolestaan ajatteli, että lääkärille menee varmasti heitä tärkeämpiä ja kiireellisempiä potilaita.

Noloimmiksi sairauksiksi lueteltiin seksuaalisuuteen ja ruoansulatukseen liittyvät kehon ongemat. Ammattilaiset toivovat enemmän avointa keskustelua sairauksista, jotta tabut niiden ympärillä hälvenisivät. Toisinaan ongelmat pahenevat ja hankaloituvat ajan kuluessa, joten nopea hoito on aina paras vaihtoehto.