Tästä syystä exiä vainotaan somessa: ”Mikä meni pieleen?”

Viihdeuutiset · Annika Kela

Havaijin ja Ohion yliopistojen tutkijat ovat selvittäneet, mikä ajaa ihmisen vainoamaan ja tarkkailemaan ex-kumppaneitaan sosiaalisessa mediassa. Tutkijoille selvisi, että vainoamisen määrä riippui siitä, kuinka traumatisoitunut ihminen oli parisuhteensa kariutumisesta.

Tutkijat huomasivat, että se osapuoli, joka oli suhteen aikana epävarmempi suhteen kestämisestä traumatisoitui helpommin suhteen päättyessä. Näiden henkilöiden oli huomattavasti vaikeampi päästää irti kumppanista ja he aloittivat exiensä tarkkailemisen verkossa suhteen päättymisen jälkeen.

Metro-lehden mukaan tulokset ovat johdonmukaisia. Exien vainoaminen sosiaalisessa mediassa johtui siitä, että toinen osapuoli ei ollut hyväksynyt eroa kokonaisuudessan ja hän vaivasi edelleen päätään pohtimalla mikä meni pieleen. Kun ahdistunut henkilö ei saa vastausta kysymykseensä, etsii hän vastauksia sosiaalisen median kautta.

Tutkijat huomasivat, että exien tarkkaileminen ei auta henkilöitä pääsemään eron yli, päinvastoin. Monet osapuolista tarkkailivat exiään ajatellen sitä, millaista yhteiselämä olisi ollut, jos he eivät olisi eronneet. Sen takia monet sortuvat vertailemaan itseään exänsä uuteen kumppaniin. Vainoajat myös usein pohtivat, oliko ex-kumppanin elämä parempaa uuden kumppanin kanssa, kuin hänen kanssaan.

Tutkijoiden mukaan exien vainoamisesta ja tarkkailemisesta tulee nopeasti ihmiselle paha kierre. Mikäli ihminen huomaa olevansa kierteessä, on se syytä katkaista esimerkiksi poistamalla ex-kumppani ystävistä sosiaalisessa mediassa. Tutkijoiden mukaan vainoaminen loppuu, kun ihminen on päässyt eteenpäin elämässään.