10 faktaa seksiriippuvuudesta – näin se saa yliotteen ihmisestä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Seksiriippuvutta ei tule sekoittaa tavallista aktiivisempaan intiimielämään. Seksuaalinen kanssakäyminen on yksi ihmisen perustarpeista, mutta jos se alkaa hallita henkilön elämää ja päämääriä voidaan puhua addiktiosta.

Ihminen jää joskus koukkuun seksin aiheuttamaan mielihyvän tunteeseen. Pakonomainen seksintarve on aito ongelma, jota tulee hoitaa kuten mitä tahansa muutakin addiktiota. Seksiriippuvuutta ei kannata sekoittaa hyperseksuaalisuuteen tai muuhun aktiivisempaan seksielämän muotoon. Seksiriippuvuusasiantuntija Paula Hall muistuttaa, että seksiaddiktiosta voi kärsiä kuka tahansa.

Vastoin yleisiä luuloja, myös naiset voivat kärsiä seksiriippuvuudesta. Tutkimusten valossa on todettu, että 30 prosenttia addiktion kanssa kamppailevista on naisia. Yleisin syy riippuvuuden laukaisemiseen löytyy aikuisviihteestä, jota katsotaan suuria määriä. Tästä syystä seksiriippuvuus myös käynnistyy yleensä jo alle 16-vuotiaana, sillä nuoret seuraavat paljon pornosivustoja.

Seksiriippuvuus eroaa päihde- tai peliriippuvuuksista, koska siihen harvoin liittyy yhtä runsaasti ikäviä sivuvaikutuksia. Se voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia parisuhteelle. Riippuvuudessa ei ole enää kyse kauniista rakastelemisesta ja terveestä kanssakäymisestä.

Kaikkia riippuvuuksia tulee hoitaa hienovaraisesti ja askel kerrallaan. Kukaan ei pysty paranemaan addiktiostaan käskemällä tai yhdessä yössä – tämä täytyy muistaa myös riippuvaisen lähipiirissä. Riippuvuudesta voi parantua ja saada elämän tasapainoon, mutta yleensä se vaatii aikaa ja aina myös ammattiapua. Kannattaa muistaa, että addiktin parisuhdetilanne voi kääntyä vielä normaaliksi. Faktat on kerrottu Paula Hallin Understanding & Treating Sex Addiction -kirjassa.