Näin kaiverrat upean kurpitsalyhdyn

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kauppojen hyllyillä on jo nyt runsaasti Halloween-aiheista krääsää. Juhlaa on vietetty Suomessa perinteisemmin pyhäinpäivänä tai kekrinä. Halloweenia juhlitaan lokakuun viimeinen viikonloppu. Oransseja kurpitsoja kaiverretaan lyhdyiksi porttien pieliin ja koristeiksi kotiin.

Monitoimimies Dave Hax näyttää videolla mallia, kuinka kurpitsat on helppo kaivertaa hurjasti irvistäviksi lyhdyiksi. Kurpitsan hedelmälihasta voi valmistaa herkullisia piiraita tai hilloja. Kurpitsalyhty on nimeltään Jack O’Lantern.

Irvistävä kurpitsa on saanut nimensä irlantilaisen perimätiedon mukaan Jack-nimiseltä alkoholistilta, joka kiristi Saatanalta lupauksen, ettei hän päätyisi helvettiin.

Pahatapaista Jack-juoppoa ei hyväksytty myöhemmin taivaaseenkaan ja hänen sielunsa jäi vaeltamaan maan päälle. Tällöin Saatana heitti Jackin hengelle helvetistä hiilen, jonka mies pani eväänä olleen nauriin sisään tehden juureksesta lyhdyn. Siitä lähtien Jackin kerrotaan etsineen pysyvää lepopaikkaa juureslyhdyn valossa. Naurislyhty vaihtui Yhdysvalloissa myöhemmin kurpitsaan.