Tutkimus vahvisti: Univelkaiset ovat tunteikkaampia

Terveys · Annukka Heikkilä

Useimmat ihmiset ovat herkempiä ja tunteellisempia silloin, kun uni on jäänyt vähäiseksi. Alkoholintäyteisen illan jälkeinen yö ei yleensä ole laadukasta unta, minkä vuoksi moni saattaa seuraavana päivänä kokea herkistyvänsä helpommin koskettavaa elokuvaa katsoessaan tai pelästyvänsä pienimpiäkin yllättäviä ääniä tai liikkeitä.

Metro-lehti kertoo uudesta Israelissa tehdystä tutkimuksesta, jossa aivojen toimintaa oli seurattu hyvin nukkuneilla ja univelkaisilla ihmisillä. Tel Avivin yliopisto oli valinnut tutkimukseen 18 vapaaehtoista, joista osan annettiin nukkua ennen erilaisien testien tekemistä ja osaa valvotettiin koko yö.

Tutkimuksessa tehdyistä testeistä kävi ilmi, että univelkaiset ihmiset ovat herkempiä ja tunteellisempia. Vapaaehtoisten aivoja oli seurattu samalla, kun heille oli näytetty erilaisia kuvia. Univelasta kärsineet henkilöt olivat tulleet tunteellisiksi ja kokeneet voimakkaampia reaktioita myös melko neutraaleihin kuviin.

Levänneet aivot pystyivät paremmin tunnistamaan, mikä on tärkeää informaatiota ja mikä ei, mutta univelasta kärsivien herkät aivot pitävät kaikkea tärkeänä. Tämän vuoksi esimerkiksi aiemmin neutraalin reaktion aikaansaanut elokuva voi univelkaisena tuntua paljon koskettavammalta aivojen ollessa herkemmässä tilassa ja rekisteröidessä kaiken merkityksellisenä ja tärkeänä tietona.