Kehitteillä parantava suklaa – toimii jopa lääkkeenä

Ruoka Terveys · Annukka Heikkilä

Suklaata rakastavat ovat saamassa terveellisen vaihtoehdon tavallisen suklaan tilalle ilman, että joutuvat tinkimään herkullisen samettisesta mausta. Paheena pidetystä herkusta ollaan tekemässä niin terveellistä vaihtoehtoa, että sillä tulee olemaan jopa lääkinnällisiä hyötyjä.

Uutuussuklaata kehittelevät tutkijat ovat innoissaan siitä, että tuleva suklaa tulisi siirtymään makeishyllystä terveys- ja hyvinvointiosastolle.

Tavallisissa maitosuklaapatukoissa sokeria ja rasvaa voi olla jopa 70 prosenttia, minkä vuoksi suklaan terveyshyödyt jäävät mitättömiksi. Kuka Xoco -yritys on kehitellyt suklaan, jossa rasva- ja sokeripitoisuus on saatu laskettua puolella, mikä on nostanut suklaan terveysvaikutuksia huomattavasti.

Tumma- ja raakasuklaa ovat maitosuklaata terveellisempiä vaihtoehtoja, mutta niistäkään ei olla saatu tarpeeksi voimakkaita ilman kitkerää sivumakua. Tutkijat ovat löytäneet aineen, jonka avulla suklaan kitkeryys saadaan kätkettyä, minkä vuoksi sokeria ja rasvaa tarvitaan herkullisen maun saavuttamiseen enää vain minimaalinen määrä.

Sokeri- ja rasvapitoisuuden laskeminen minimiin nostaa suklaan terveysvaikutukset huippuunsa. Suklaan sisältämät antioksidantit ja mineraalit ovat niin voimakkaita terveysvaikutuksiltaan, että lopputuotteena saatua suklaata voisi tutkijoiden mukaan käyttää myös lääkinnällisesti.