Tšernobylin villieläinkanta kukoistaa – ihmiset vaarallisempia kuin säteily

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ukrainan Tšernobylissa tapahtui aikoinaan vakava ydinvoimalaonnettomuus, jonka vuoksi alue evakuoitiin. Tšernobyl on ihmisten hylkäämä kaupunki, jonka villieläimet ovat ihmisten lähtemisen jälkeen ottaneet omakseen.

Jim Smith Portsmouthin yliopistosta kommentoi Telegraph-lehdelle, että säteilyn aiheuttamat vahingot eivät ilmeisesti ole olleet eläimille niin vaarallisia kuin ihmisten läsnäolo. Ihmisten lähtemisen jälkeen hylätystä kaupungista on tullut useiden eläinten koti ja Tšernobylin alue onkin alkanut olemaan eläinkannaltaan poikkeuksellisen rikasta aluetta.

Tšernobylissä viihtyvät niin sudet, ilvekset, villisiat, porot kuin hirvetkin. Smith kommentoi, että säteily on saattanut aiheuttaa joitakin muutoksia eläinkannassa ja ympäristössä, mutta ei mitään näkyvää.

Ihmiset sen sijaan aiheuttavat paljonkin näkyviä negatiivisia muutoksia asuttamissaan ympäristöissä vallatessaan uusia alueita, kaataessaan metsää ja metsästäessään eläimiä. Ihmisten lähdettyä alueelta Tšernobylistä on muodostunut monille eläimille turvallinen lintukoto.