Supersize-kulttuurin tulos: Oikea annoskoko monille vieras käsite

Ruoka Viihdeuutiset · Annika Kela

Eurooppalainen tutkimus on osoittanut, että suuri osa nykyihmisistä ei tiedä mikä on normaali annoskoko. Tutkijoiden mukaan ilmiön syynä ovat suurentuneet elintarvikepakkaukset. Monet ruokakauppojen pakkauksista ovat suurentuneet huomattavasti vuosien varrella.

Tutkijoiden mukaan elintarvikevalmistajat ovat tietoisesti kasvattaneet pakkaustensa kokoa ja usein pakkauskoon muutokset ovat jääneet kuluttajilta huomaamatta. Kuluttajat ostavat suuria säästöpakkauksia, sillä he kokevat saavansa rahoilleen enemmän vastinetta. Ilmiön yleistymisen myötä normaalista annoskoosta on tullut tuntematon käsite.

Tutkimukseen osallistui yhteensä 13.000 koehenkilöä Britanniasta, Puolasta, Ranskasta, Saksasta, Espanjasta ja Ruotsista. Tulokset julkaistiin Appetite-julkaisussa. Tutkijoiden mukaan nuoret ja keski-ikäiset koehenkilöt söivät ja valitsivat liian suuria annoksia itselleen.

Sen sijaan vanhemmat koehenkilöt osasivat valita annoskoon oikein. Tutkijoille paljastui, että eritysesti nuorilla annoskoon hahmottaminen oli pahasti pielessä. Nuoret eivät millään tavalla mitanneet tai arvioineet ruokansa määrää, he söivät sen verran, että he olivat kylläisiä. Tämä on johtanut siihen, että erityisesti nuoret syövät enemmän kuin heitä vanhemmat.

European Food Information -neuvoston jäsenet ovat olleet tutkimuksen tuloksista huolissaan. Juomat ja ruoat myydään nykyään valtavissa pakkauksissa ja ihmisten suhteellisuuden taju annoskokojen suhteen on hämärtynyt, Daily Mail uutisoi. Tutkijat aikovat jatkossa selvittää, onko annoskoon kasvamisen myötä myös ihmisten energiansaannin tarve muuttunut.