7 tärkeää neuvoa parempaan mielenterveyteen

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Ihmiset joutuvat elämänsä aikana kohtaamaan erilaisia mielenterveysongelmia. Vaikka ihminen ei olisi saanut masentumisesta diagnoosia, masentumisen oireet, ahdistuneisuus, yksinäisyys ja väsyminen voivat laittaa mielenterveyden välillä koetukselle.

Mielenterveysasioista kouluttava Natasha Devon paljasti Metro-lehdelle seitsemän ohjetta, joiden avulla jokainen voi huolehtia omasta mielenterveydestään.

1. Tunnista lähtötilanteesi

Kiinnitä huomiota siihen, miten elät silloin kun kaikki on hyvin ja olet onnellinen. Paina mieleesi paljonko nukut, oletko aamu- vai iltaihminen, paljonko sinulla on energiaa eri aikaan päivästä ja miten usein tunnet itsesi nälkäiseksi.

Nämä asiat määrittelevät lähtökohtasi, johon voit verrata myöhemmin elämäsi eri osa-alueita, jos olosi alkaa heikentymään. Jos jokin asia näistä muuttuu radikaalisti alat luultavasti voimaan huonosti.

2. Osaa olla itsekäs

Rentoudu joka päivä ja muista tehdä asioita, joista nautit.

3. Pidä lomaa näytön tuijottamisesta

Jatkuva tietokoneen tai television tuijottaminen saa aivot ylikuumenemaan, mikä vaikuttaa heikentävästi unenlaatuun, joka vaikuttaa taas todella paljon ihmisten mielenterveyteen. Ennen nukkumaanmenoa kannattaa laittaa puhelin kiinni ja hieman kauemmas sängystä, ja olla vaikka pari tuntia ennen sänkyyn menemistä katsomatta televisiota.

4. Kirjoita

Kirjoita ajatuksiasi paperille silloin, kun sinusta tuntuu siltä, että olet stressaantunut. Päässä pyörivien asioiden kirjoittaminen vähentää kuormaa aivoista ja rentouttaa mieltä.

5. Treenaa

Puoli tuntia liikuntaa päivässä auttaa mieltä pysymään virkeämpänä ja positiivisempana. Urheilulla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia mielenterveyteen ja sen on huomattu vähentävän masentuneisuutta ja ahdistuneisuutta.

6. Vähennä alkoholin käyttämistä

Monet ihmiset lääkitsevät huonoa oloaan alkoholilla. Alkoholi on kuitenkin depressantti, joka aiheuttaa ja pahentaa masennusta. Vaikka se tuntuisi hetkellisesti helpottavan, mieli on entistä huonompi seuraavana aamuna krapulan kera.

7. Puhu ja kuuntele

Puhuminen ja toisen kuunteleminen auttavat mielenterveyden tasapainottelemisessa. Omien ajatusten purkaminen ja toisen mielipiteiden kuunteleminen voi olla terapeuttista ja auttaa omaa oloa.