Kannabis lopetti tytön epilepsiakohtaukset – koulu kielsi käytön!

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Hamppua on käytetty lääkintä- ja hyötytarkoituksessa jo ikuisuuksia. Hamppukasveista saatavan kannabiksen huumausainekäyttö kiellettiin Yhdysvalloissa vasta 1900-luvun alussa, ja sittemmin myös muissa YK:n maissa.

Kannabiksen lääkekäyttö on nykyisin sallittua useissa Yhdysvaltojen osavaltioissa, ja muun maailman arvellaan seuraavan pian perässä. Silti maailmassa elää ihmisiä, jotka eivät ymmärrä monipuolisen hamppukasvin hyötyjä edes lääketieteellisesti käytettynä.

Rikkakasvien tavoin menestyvä ikivanha lääkekasvi on edullisesti tuotettavaa ainetta, joka tarvittaessa jalostuu moneksi. Yhdysvaltalainen Megan Vaughan on lääkinnyt kannabisöljyllä tytärtään.

Naisen 10-vuotias Aurora-tytär kärsii vaikeasta epilepsiasta, ja tyttö saa jopa 40 kohtausta päivittäin. Perhe on löytänyt ainoan takuuvarmasti toimivan lääkkeen hamppuöljystä, jota tyttö ottaa kolme kertaa päivässä. Kohtaukset ovat vähentyneet merkittävästi. Auroran koulu on kuitenkin asiasta eri mieltä, eikä tyttö saa viedä lääkettä opinahjoonsa, USA Today uutisoi.

Megan joutuu menemään tyttärensä koulun ulkopuolelle kaksi kertaa päivässä antamaan lääkettä. Tyttö joutuu puolestaan poistumaan koulualueelta lääkkeen ottamisen ajaksi. Monen mielestä luonnontuotteen ottaminen sairauteen olisi enemmän järkeenkäypää kuin synteettisten lääkkeiden naposteleminen. Tapaus on herättänyt ärtymystä ympäri maailmaa.