Kesällä syntyneistä lapsista kasvaa terveempiä aikuisia

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkijat ovat jo pidemmän aikaa epäilleet, että vuodenajalla, jona ihminen syntyy, on merkitystä hänen koko elämäänsä. Nyt uusimman tutkimuksen mukaan on saatu selville, että kesällä syntyneet ihmiset ovat aikuisina terveempiä kuin muina vuodenaikoina syntyneet.

Medical Daily kertoo Cambridgen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 450.000 ihmistä. Tutkijat halusivat selvittää, onko heidän syntymäajallaan ollut merkitystä siihen, kuinka terveitä he ovat aikuisena niin henkisesti kuin fyysisestikin. Tutkijat saivat selville, että syntymän aikana vallinneella vuodenajalla on merkitystä ihmisen terveyteen aikuisiällä.

Tutkimuksesta kävi ilmi, että kesällä syntyneet olivat aikuisena terveempiä kuin muina vuodenaikoina syntyneet. Kesä-, heinä- ja elokuussa syntyneet naiset tulivat murrosikään hieman myöhemmin ja kasvoivat pidemmiksi kuin syksyllä, talvella tai keväällä syntyneet ikätoverit.

Tutkijat eivät ole vielä varmoja, mistä terveydelliset erot eri vuodenaikoina syntyneiden ihmisten kesken johtuvat. Tutkijat epäilevät kesällä syntyneiden aikuisten paremman terveyden liittyvän kuitenkin siihen, että he saavat lapsena enemmän aurinkoa ja tärkeää d-vitamiinia kuin pimeämpinä vuodenaikoina syntyneet lapset.