Hypnoterapeutti paljasti: Näin helposti saat lapsen tottelemaan

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Alicia Eaton -niminen hypnoterapeutti on avannut vanhemmille salansa siihen, miten lapset saadaan tottelemaan. Kaikilla vanhemmilla ei ole ongelmia omapäisten lasten kanssa, mutta osa vanhemmista ottaa varmasti kaikki ilmaiset neuvot vastaan, joiden avulla itsepäiset lapset saadaan taivuteltua aikuisten tahtoon.

Eaton kertoo Daily Mail -lehdelle, että lasten tottelevaisuus on paljon kiinni siitä, miten heille puhutaan. Ensimmäiseksi Eaton kehottaa vanhempia pudottamaan lauseistaan kieltävät ja käskevät sanat, ja korvaamaan ne esimerkiksi kiittämisellä.

Kun lasta kiitetään jo ennen kuin hän on tehnyt niin kuin vanhempi pyytää, lapsi luultavimmin tekee niin kuin sanotaan. Jos aikuisen pyyntö sanotaan kieltämällä nykyinen ei-toivottu käytös, lapsi tulee luultavimmin kiukkuiseksi eikä pahimmassa tapauksessa edes tottele.

Vanhempien tulisi kertoa lapsille mitä he haluaisivat heidän tekevän sen sijaan, että kieltävät heitä. Negatiiviset sanamuodot päättyvät yleensä kinasteluun ja itkuun. Vanhempien kannattaa myös luoda lapselle illuusio siitä, että hän saa päättää mitä tehdään.

Jos lapsi on myöhässä tarhasta ja tilanne alkaa näyttämään siltä, että pukemisesta tulee haastavaa, kannattaa kysyä mielummin mitkä vaatteet hän on valinnut sen sijaan, että käskee pukemaan nopeasti mitä tahansa ylle.

Lasten kanssa kannattaa käyttää sanamuotoja, jotka antavat ymmärtää, että lapsi olisi jo suostunut kyseiseen toimintoon. Sen sijaan, että lapselle sanoo: ”Siivoa huoneesi”, kannattaakin sanoa: ”Kun olet siivonnut huoneesi, voimme syödä iltapalaa”. Lapselle kannattaa myös perustella, miksi häntä pyydetään tekemään joku asia.

Lasta olisi hyvä ohjata olemaan sanomatta: ”En voi”, ”En pysty” tai ”En osaa”. Kun lapsi sanoo aikuisen pyytäessä jotakin, että hän ei voi, koska hän ei osaa, aikuisen kannattaa oikaista lause. Lauseen voi oikaista kertomalla lapselle, että hän ei ole vielä oppinut tiettyä asiaa tai oivaltanut, miten sen voisi tehdä, mutta pystyy siihen kyllä.