HIV-tutkija kehitti vasta-aineen – ihmiskokeet alkavat!

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkija Robert Gallo oli vuonna 1984 yksi tutkijoista, jotka saivat aikoinaan yhdessä selville, että HIV-tartunta muuttuu AIDS:ksi. Gallo oli myös mukana kehittelemässä testiä, jonka avulla ihmiset saivat tietää tartunnoistaan.

HIV-testin keksimisen jälkeen Gallo alkoi tutkimaan ja kehittämään taudille vasta-ainetta ja rokotetta, jolla HIV-tartunnat voitaisiin parantaa.

HIV-tartuntoja varten kehitetyt lääkkeet perustuvat lähinnä oireiden lievittämiseen eikä parannuskeinoa olla vielä onnistuttu keksimään. Metro-lehden mukaan Gallon tekemät tutkimukset ovat kuitenkin jo niin pitkällä, että HIV-tartunnoista paraneminen saattaa olla enää muutamien vuosien päässä.

Gallo on tutkinut ja kehittänyt vasta-ainetta viimeisten 15 vuoden ajan, ja hän on tutkijaryhmänsä kanssa testannut sitä jo onnistuneesti apinoihin.

Gallo alkaa testaamaan vallankumouksellista vasta-ainetta tämän kuun aikana ensimmäistä kertaa myös ihmisiin. Läpäistessään ensimmäisen vaiheen vasta-aineena toimiva rokote siirretään toiseen vaiheeseen, josta se tulisi lopulta päätymään myyntiin ja ihmisten saataville. Tähän voi mennä vielä muutamia vuosia, mutta ainakin suunta on oikea.