Tutkimus paljasti: Simpanssit pitävät väkivaltaviihteestä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Japanilaistutkijat ovat tehneet tutkimuksen simpanssien muistikuvista. Jotta tutkijat voisivat perehtyä simpanssien muistikuvien tutkimiseen, oli heidän lavastettava koetilanne, jossa simpanssit olivat keskittyneet asiaan, joka niitä kiinnosti.

Journal Current Biology -julkaisussa tutkijat kertoivat, että simpanssit olivat erityisen kiinnostuneita kauhu- ja väkivaltaelokuvista. Niinpä he suorittivat muistikokeita elokuviin liittyen. Muistia tutkittaessa tutkijoille oli selvinnyt, että simpanssit olivat erityisen kiinnostuneita väkivaltaviihteestä.

Netissä on julkaistu videoita simpansseille näytetyistä kauhuelokuvista. Tutkijat olivat kuvanneet itse videoita, joissa he esiintyivät simpanssiksi pukeutuneen näyttelijän kanssa. Elokuvat olivat niin kiinnostavia, että simpanssit unohtivat herkut, joita niille oli tarjolla.

Makea mehu oli simpansseille lähes vastustamatonta, mutta kun ne näkivät elokuvan, simpanssit unohtivat juoda. Kun simpansseille esitettiin elokuvaan liittyviä kohtauksia tai esineitä, ne tunnistivat ne heti. Tutkijat huomasivat, että simpanssit muistivat mitä ne olivat nähneet elokuvissa. Tutkijoiden mukaan elokuvakoe tukee aiempia simpansseille tehtyjä tutkimuksia, joiden mukaan niiden muisti toimii samalla tavalla kuin ihmisten.