Oletko ärsyttävä turisti? Vältä näitä mokia lomallasi

Matkailu Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Punakka ja pönäkkä matkailija pukeutuu vyölaukkuun, kukkapaitaan, shortseihin ja olkihattuun. Hänellä on jalassaan froteesukat ja sandaalit. Turisteilla on myös muita yhteisiä piirteitä, jotka saattavat ärsyttää kanssamatkustajia.

Ei tarvitse olla yläluokkainen osatakseen käyttäytyä sivistyneesti. Silti maailmalla reissaavat ihmiset joutuvat kärsimään huonosti käyttäytyvistä turisteista lähes jokaisella ulkomaille suuntautuvalla matkallaan. Sääntö numero yksi: Älä huuda.

Vaikka turisti saattaa olla intopiukeana matkakohteessaan, voi hän hillitä äänenkäyttöään etenkin sisätiloissa. Suomalaisilla saattaa olla paha tapa remahtaa lauluun juovuspäissään, siksi kannattaa ottaa matkalle mukaan henkinen sordiino.

Jätä selfie-keppi kotiin. Mikäli haluat kuvan itsestäsi, pyydä jotain henkilöä ottamaan se. Älä myöskään raahaa iPadia mukana ainakaan turistikierroksilla valokuvausvälineenä. Kuinka raivostuttavaa on seurata nähtävyyksiä toisen tablettitietokoneen viedessä puolet näkökentän tilasta? Todella raivostuttavaa.

Rahasta ei kannata puhua kohdemaassa ainakaan silloin, kun paikalliset voidaan lukea köyhiksi. On julmaa mennä kehuskelemaan setelinipuilla ja päivitellä edullista hintatasoa, kun myyjät joutuvat todennäköisesti raataamaan niska limassa elantonsa eteen, Pure Wow kertoo.

Rakkauslukot ovat vaarassa pudottaa siltoja ympäri maailmaa. Joskus lukkojen paino on niin valtaisa, että niitä joudutaan poistamaan ja hävittämään. Ole siis ystävällinen ja jätä rakkauslukko kotiin tai ripusta se parempaan paikkaan. Reissun päällä on muutenkin hyvä ottaa kanssaihmiset ja paikalliset huomioon.