Big Macin vaikutukset ihmiskehoon – näin se tapahtuu hetki hetkeltä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Roskaruoan syöminen voi olla hetkellinen nautinto, mutta pitkäaikainen vaikutuksiltaan ihmisen kehossa. Fast Food Menu Price -sivusto julkaisi havainnollistavan kuvan, josta käy ilmi, mitä ihmisen kehossa tapahtuu tunnin ajan Bic Mac -hampurilaisen syömisen jälkeen.

Ensimmäisen kymmenen minuutin aikana aivot rekisteröivät nopeat hiilihydraatit, rasvan ja sokerin, ja vapauttavat luultavasti enemmän hyvää oloa tuottavia hormooneja elimistöön kuin mikään muu ruoka. Hyvän olon tunne saa ihmisen nauttimaan hampurilaisesta yhä enemmän ja ahmimaan ruoan nopeasti.

Seuraavan 20 minuutin jälkeen hampurilaissämpylän sokerit alkavat tehdä tehtäväänsä. Sämpylän korkea sokeripitoisuus saa ihmisen addiktoitumaan ja haluamaan lisää. Puolen tunnin jälkeen Bic Macin korkea natriumpitoisuus iskee kehoon. Suolan määrä saa ihmisen janoiseksi, minkä keho tulkitsee usein myös näläksi. Tämän vuoksi jotkut saattavat kokea itsensä uudelleen nälkäiseksi pienen ajan jälkeen syömisestä, vaikka toisaalta tuntisivat myös kylläisyyden tunnetta samaan aikaan.

40 minuutin kuluttua kaikki hampurilaisen aineet saavat ihmisen haluamaan suolaista ja rasvaista herkkua lisää. Verensokeri on kohonnut nopeasti ja alkanut jälleen laskea, minkä vuoksi ihminen haluaa lisää roskaruokaa. Tunnin kuluttua keho aloittaa pilkkomaan Bic Mac -hampurilaista ja käynnistää ruoansulatusprosessin, joka vie Bic Macin kohdalla erityisen paljon aikaa.

Normaalisti ihminen sulattaa syömänsä ruoan noin vuorokauden tai korkeintaan kolmen aikana riippuen siitä, mitä on syönyt ja kuinka vatsa toimii. Bic Mac -hampurilaisen sulattamiseen menee kuitenkin aina poikkeuksetta yli kolme vuorokautta. Bic Mac sisältää yhteensä noin 1,5 grammaa transrasvoja. Määrä ei välttämättä kuulosta isolta, mutta sen sulattamiseen menee huimat 51 vuorokautta. Noin kahden kuukauden aikana paljon hampurilaisia syövän kehoon ehtii siis kertymään melkoiset määrät transrasvoja.