Ebola-virus saattaa tarttua sukupuolitautien tavoin

Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Ebola-viruksen aiheuttama epidemia huipentui viime vuonna, kun se tappoi lyhyessä ajassa enemmän ihmisiä kuin koko viruksen historian aikana. Nyt on selvinnyt, että Ebola säilyy miesten siemennesteessä luultua pidempään, ja siksi se voidaan luokitella myös sukupuoliteitse tarttuvaksi.

New England Journal of Medicine on uutisoinut, että tutkimusten mukaan Ebola-virusta saattaa esiintyä miesten siemennesteessä jopa puoli vuotta tartunnan saamisesta. Joillakin virusta löytyi vielä yhdeksän kuukautta myöhemmin. Tutkimuksissa ilmeni myös, että kaksi kolmasosaa miehistä kantoi virusta siemennesteessään vielä silloinkin, kun muut viruksen aiheuttamat oireet olivat parantuneet.

Maailman terveysjärjestö WHO kommentoi, että viruksen tarttuminen yhdynnässä on harvinaista, mutta mahdollista. Sitä ei ole kuitenkaan päästy tieteellisti todistamaan. WHO suosittelee ehkäisyn käyttämistä niin kauan, kun virusta esiintyy elimistössä.