Onko oikeassa kädessäsi yli 10 luomea? Ihosyöpäriski moninkertainen

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Lääkärit ovat varoittaneet, että ihmisillä, joiden oikeasta kädestä löytyy yli kymmenen luomea kuuluvat ihosyövän riskiryhmään. Tutkimuksesta kävi ilmi, että sellaisilta henkilöiltä, joilta löytyy yli 11 luomea kädestä, löytyy arviolta yli 100 luomea ympäri kehoa.

Tutkimuksesta kävi Daily Mail -lehden mukaan ilmi, että runsasluomisilla ihmisillä on yli kymmenenkertainen riski sairastua pahimmanlaatuiseen ihosyöpään. Luomet kehossa kertovat siitä, että henkilön iho on tavallista aktiivisempi. Aktiivisen ihon muodostaessa paljon luomia on todennäköisempää, että jokin muuttuu tai syntyy pahanlaatuiseksi.

Aurinkolomien yleistyminen ja solariumit ovat nostaneet melanooman viisi kertaa yleisemmäksi kuin mitä se oli 1970-luvulla. Kalpea iho, punaiset hiukset ja auringon polttama iho tiedettävästi nostavat ihosyöpäriskiä, mutta lontoolaisen King’s College -yliopiston tutkijat kertovat, että henkilön luomien lukumäärä on paljon tärkeämpi tekijä.

Luomia kannattaa pitää silmällä. Luomen koon, muodon tai värin muuttuminen voivat olla merkki ihosyövästä. Vain alle puolet ihosyövistä lähtevät liikkeelle vanhoista luomista, minkä vuoksi kannattaakin tarkkailla erityisen tarkasti uusia luomia, niiden kasvamista ja kokoa.