Sosiaalisesta mediasta lapsille mielenterveysongelmia

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sosiaalisen median pitkäaikaisia vaikutuksia ei olla vielä voitu tutkia kunnolla, koska sosiaalisen median käyttäminen on edelleen melko tuore ilmiö. Facebook on lanseerattu vuonna 2004, minkä jälkeen se koukutti miljoonat ihmiset nopeasti.

Viime aikoina sosiaalisen median haittavaikutuksista on alettu puhumaan entistä enemmän, ja nyt on tullut julki uusi tutkimus, joka koskee etenkin lapsia. Lapset ja teini-ikäiset nuoret ovat samalla tavalla koukuttuneita sosiaalisen median maailmaan kuin aikuisetkin.

Tämän päivän lapset ovat eläneet Facebookin kanssa aina eivätkä teini-ikäisetkään varmasti edes muista aikaa ennen Facebookia. Sosiaalinen media vaikuttaa kasvaviin lapsiin kuitenkin voimakkaammin kuin aikuisiin, minkä vuoksi lasten sosiaalisen median käyttämistä tulisi rajoittaa.

Mirror-lehti kertoo Office for National Statistics -tutkimuslaitoksen tekemästä tutkimuksesta, jonka mukaan yli kolme tuntia päivässä sosiaalista mediaa käyttävä lapsi saa kaksi kertaa todennäköisemmin jonkin mielenterveydellisen sairauden.

Tutkimuksen mukaan sosiaalista mediaa käyttävät lapset kärsivät tunnepuolen ongelmista, heillä oli enemmän vaikeuksia tulla toimeen muiden lasten kanssa, he olivat vilkkaampia ja käyttäytyivät huonosti. Tutkimuksessa tutkittiin Facebookin, Twitterin, Instagramin, Pinterestin ja Snapchatin nuoria käyttäjiä.