Kymmenen C-vitamiinipommia – paras lääke vihannestiskiltä

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

C-vitamiinin on havaittu lyhentävän flunssan kestoa, parantavan yleiskuntoa ja ehkäisevän sairauksia. Vaikka vitamiineja saa lisäravinteina myös purkista, kannattaa suosia hedelmä- ja vihannesosastolta löytyviä C-vitamiinipommeja.

Daily Health Post on koonnut kattavan artikkelin ruoista, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Mukana on hedelmiä, marjoja ja vihanneksia. Ota seuraava luettelo mukaan kauppaan ostoslistaksi, mikäli tunnet orastavia flunssan oireita.

Guava. Hedelmässä on C-vitamiinia jopa 228 milligrammaa sataa grammaa kohden. Yksi guava täyttää yli 200 prosenttia C-vitamiinin päivän saantisuosituksista.

Paprika. Lukuisten muiden ainesosien lisäksi herkullinen paprika on C-vitamiinikuningas. Paprika täyttää päivän saantisuositukset 157-prosenttisesti, vaikka sitä nauttisi vain pienen kupillisen.

Cantaloupemeloni. Luonnostaan makea meloni on samaan aikaan terveellinen sokerinlähde.

Ruusukaali. Suomessakin viljelty ruusukaali ei ole saavuttanut tarpeeksi jalansijaa ruokapöydässä. Kyseessä on kuitenkin ravintoarvoiltaan superfoodia muistuttava tuote.

Appelsiini. Oranssia hedelmää on legendaarisesti pidetty parhaimpana C-vitamiinilähteenä.

Parsakaali. Ihminen tarvitsee parsakaalia hyvinvointinsa parantamiseen. Ihmetuote sisältää C-vitamiinin lisäksi runsaasti myös K-vitamiinia.

Kiivi. Jo yhdestä kiivihedelmästä saa koko päivän C-vitamiiniannoksen. Lisäksi kiiveissä on paljon kuituja.

Lehtikaali. Tämän syksyn hittituote, lehtikaali, on proteiinipitoinen rauta- ja c-vitamiinipommi.

Mustaherukka. Mummon mustaherukkamehussa on oikeasti taikaa, sillä sadassa grammassa mustaherukoita on 300 prosenttia enemmän C-vitamiinia kuin suositellussa päiväannoksessa.

Mansikat. Laihduttajien lempiherkut, eli mansikat ovat vähäkalorisia marjoja. Silti niissä on runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita, kuten C-vitamiinia.