Tutkimus paljasti: Stressi rumentaa ihmistä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Dundeen yliopiston teettämässä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että stressaavat ihmiset ovat epäviehättävämpiä, kuin stressaamattomat ihmiset. Tutkimuksen päätutkijana toiminut Fhionna Moore huomasi, että koehenkilöt pitivät stressaavia ihmisiä epäterveellisen näköisinä.

Tutkimus suoritettiin siten, että koehenkilöille näytettiin kuvia toisista koehenkilöistä. Jokaisen syljestä oli otettu näyte, josta testattiin koehenkilöiden kortisolitaso. Kortisolia pidetään yleisesti stressihormonina ja mikäli tasot ovat korkealla, viittaa se yleensä stressitilaan.

Mooren mukaan ei ole sattumaa, että koehenkilöt valitsivat kuvista viehättävimmiksi henkilöiksi ne, joiden kortisolitasot olivat alhaisimmat. Joukosta epäviehättävimmiksi valittiin ne, jotka olivat stressaantuneita.

Lääkäri Fionna Moore on julkaissut tutkimuksensa nimellä Facing up to Beauty – Is it Really Skin Deep. Tutkimuksen mukaan koehenkilöt valitsivat tietämättään kuvien perusteella viehättävimmiksi ihmisiksi stressaamattomat henkilöt.

Moore on aiemmissa tutkimuksissa huomannut, että ihmiset usein tiedostamattaan ihastuvat ja tuntevat vetoa henkilöihin, joilla on hyvä stressinsietokyky ja joiden kortisolitaso on alhainen. Kumppanin valinnassa on nimittäin tärkeää, että kumppanit ovat tasapainoisia parisuhteen onnistumisen ja lisääntymisen kannalta.