Tiede selvitti: Kuolema tuntuu kuin katsoisi kauhuelokuvaa

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kauhuelokuvien katsominen voi olla kutkuttavan jännittävää. Katsoja alkaa jännittämään ja pelkäämään päähenkilön mukana, kun murhaaja ajaa häntä takaa pelottava naamari yllään. Moni tietää, miltä kauhuelokuvan katsominen tuntuu, mutta harva osaa kuvitella mitä tunnetiloja kuolemaisillaan oleva henkilö käy läpi.

Reactions selittää havainnollistavan videon avulla, miltä kuoleminen jahdattavalta tuntuu. Videolla kerrotaan, mitä ihmisen aivoissa ja kehossa kemiallisesti tapahtuu, kun hän on kuolemaisillaan. Hengenvaarallisessa tilanteessa aivoihin kulkee ensimmäisenä viesti, joka käskee pelkäämään ja valmistautumaan siihen, että kohta keholle voi käydä huonosti.

Pelkotila saa ihmisen säikähtelemään helpommin, koska keho on valppaammassa tilassa. Tämän jälkeen keho alkaa pumppaamaan itsensä täyteen adrenaliinia, jonka avulla henkilö saa kaikki mahdolliset voimavaransa joko taistelemiseen tai pakenemiseen. Jos ihminen ei kaikista kehon yrityksistä huolimatta pääse kirvesmurhaajaa pakoon, hän alkaa tuntemaan kipua. Ihminen tuntee kivun eri tavalla kuin muut kosketukset.

Kipu viestii aivojen kautta ihmiselle, että se, mitä keholle juuri tapahtui ei saa tapahtua uudelleen, jos henkilö mielii elää. Kipua lukuunottamatta pelko, valppaus ja säikähtäminen tuntuvat kauhuelokuvan katsojasta melko samanlaiselta kuin takaa-ajetustakin silloin kun hän juoksee henkensä edestä.