Huolestuttava tieto Yhdysvalloista – keski-ikäiset kuolevat yhä useammin

Terveys · Terhi Piiroinen

Yhdysvalloissa on huomattu, että valkoihoisten ja keski-ikäisten kuolleisuus on lisääntynyt merkittävästi kuluneen 15 vuoden aikana. Muualla maailmassa elinajanodote on kasvanut. Elinajanodote on noussut globaalisti viime vuosisadalta lähtien lähinnä lääketieteellisen vallankumouksen seurauksena.

Yhdysvalloissa on kuitenkin tilastoitu viime vuosina tavallista enemmän keski-ikäisten ja valkoihoisten kansalaisten kuolemia. Syytä ei tiedetä tarkkaan, mutta suurin epäily liittyy ihmisten kohtaamaan stressiin.

Etenkin amerikkalaisten tekemien itsemurhien määrä on kasvanut merkittävästi. Yhdysvalloissa käytetään myös entistä enemmän päihteitä, kuten alkoholia ja huumeita. Eniten kuolleisuus on lisääntynyt vähemmän koulutettujen keskuudessa, ja tähän vaikuttaa myös maassa vallitseva taloudellinen ahdinko. Tutkimuksen toteutti tämän vuoden Nobel-ehdokas tohtori Angus Deaton yhdessä tutkija Anne Casen kanssa.