Näin kives- ja eturauhassyöpä tutkitaan – urheat kaverit tutkitaan videolla

Terveys · Annukka Heikkilä

Marraskuu on movemberin aikaa, jolloin puhutaan ja levitetään tietoisuutta kives- ja eturauhassyövästä. Kivessyöpä on nuorilla 15 – 34 -vuotiailla miehillä yleisin syöpä. Eturauhassyöpä on nuorilla hieman harvinaisempi, ja eturauhassyövän riski alkaakin kasvaa vasta yli 50-vuotiailla miehillä.

Neljä miestä on suostunut hyvän asian puolesta kuvattavaksi samalla, kun heidät testataan kummankin syövän varalta. Eturauhassyöpä testataan peräaukon kautta ja kivessyöpä tutkitaan tunnustelemalla kiveksiä. Lääkäri suorittaa miehille videolla kummatkin toimenpiteet, mikä saattaisi jo ilman kameroitakin tuntua hieman kiusalliselta.

Toimenpide voi miehestä tuntua epämiellyttävältä, mutta yksi testattavista muistuttaakin itseään videolla, että he ovat hyvän asian puolesta liikkeellä. Toinen testattavista toteaa, että hän antaisi lääkärin laittaa vaikka useammankin sormen hänen peräaukkoonsa jos sillä saataisiin oma henki pelastettua. Tervettä ajattelua, mikä pitäisi myös monien muiden miesten mieleen iskostaa, ja saada kaikki tunnustelemaan kiveksiään kuluvan kuukauden aikana.