Japanilaiset tiedemiehet keksivät särkymättömän lasin

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Tokion yliopiston tutkijat ovat onnistuneet valmistamaan uudenlaisen lasityypin, joka on verrattavissa kestävyydessään metalliin ja teräkseen. Lasia on kuvailtu särkymättömäksi, minkä vuoksi se sopisi erinomaisesti esimerkiksi puhelinten näytöille.

Tokiossa keksitty lasimateriaali kestää erinomaisesti siihen kohdistuvat iskut, ja sitä on mahdotonta naarmuttaa. Materiaali sisältää alumiinioksidia, ja ainoastaan timantit menevät sen edelle kovuusasteikolla.

Vaikka alumiinioksidien ominaisuudet on tunnettu jo pitkän aikaa, on aiemmin ollut haasteena niiden hyödyntäminen käytännössä. Aine on tähän saakka aiheuttanut lasin kristalloitumisen. Japanilaiset tiedemiehet ovat kuitenkin keksineet muuttaa lasiseoksen nukleaatiopistettä, eli aineen olomuodon muutosaikaa hapen avulla. Lasi tulee yleiseen käyttöön viiden vuoden kuluessa, IFL Science uutisoi.