Silmiähivelevän kaunista – näin saippuakupla jäätyy

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Suomessa odotellaan parhaillaan ensimmäisiä kunnon pakkasia. Jouluun on enää 1,5 kuukautta aikaa, ja nurmi loistaa monessa paikassa vihreänä. Lunta on jo ikävä. Kerroimme helmikuussa suomalaisesta videosta, jossa nähtiin jäätyneitä saippuakuplia. Nyt arkistovideolla nähdään niin ikään luonnon talvista taidetta.

Videolla nähdään, kuinka jäätyneelle pinnalle puhalletaan saippuakupla. Sen jälkeen pääsee seuraamaan kuplan jäätymistä nopeutettuna. Saippuakuplat jäätyvät jo alle 15 pakkasasteessa. Video on nyt noussut uuteen suosioon, kun IFL Science uutisoi siitä marraskuun alussa.

Auringonvalossa sateenkaaren eri väreissä loistavat saippuakuplat ovat erittäin somia, mutta hauraita. Vedestä ja saippuanesteestä puhalletut kuplat pitävät muotonsa niin kauan, kun niiden pintajännitys pysyy. Mikäli saippuakuplanesteeseen lisää hieman sokeria ja apteekista saatavaa glyserolia, on koostumus kestävämpi. Saippuakuplanesteen reseptejä voi löytää netistä.