Valtava luonnonkatastrofi Brasiliassa – myrkkytsunami vyöryi jopa 70 km/h

Ohhoh! Viihdeuutiset · Jocka Träskbäck

Pariisin terrori-iskujen myötä erityisesti sosiaalisessa mediassa käytiin vilkasta keskustelua maailman muiden katastrofien uutisoinneista ja uutisoinnin vähäisyydestä länsimaissa. Parhaillaan Brasiliassa on käynnissä yksi ihmiskunnan historian vakavimmista luonnonkatastrofeista, joista monet länsimediat ovat kuitenkin vielä toistaiseksi pääosin vaienneet.

Viime viikolla Brasilian kaakkoisosassa sijaitsevan Samarco Mineracaon rautamalmikaivoksen yhteydessä oleva pato murtui ja päästi luontoon arviolta jopa 50 miljoonaa kuutiometriä myrkyllistä jätevettä aiheuttaen jokivartta nopeasti kulkeneen myrkkytsunamin, Financial Times uutisoi. Jätevesien aiheuttama tuho ei jäänyt paikalliseksi, sillä jätevedet päätyivät mereen laskeviin Rio Doce ja Rio do Carmo​ -jokiin ja ovat tähän mennessä levinneet yli kolmen miljoonan ihmisen elinalueelle tuhoten tieltään kokonaisia kaupunkeja, kyliä ja maatiloja sekä myrkyttäen miljoonien ihmisten juomaveden.

Samarco, Brasilia, Kuva: YouTube
Samarco, Brasilia, Kuva: YouTube
Samarco, Brasilia, Kuva: YouTube
Samarco, Brasilia, Kuva: YouTube

Samarcon padon lisäksi myös sen alajuoksulla ollut Fundaon pato murtui jätevesitulvan alla. Atlantin valtamereen päätyessään jätevesien uskotaan myrkyttävän jopa 200.000 neliökilometrin kokoisen vesialueen. Kyseessä on jo nyt varmuudella Brasilian historian vakavin ympäristöturma. Turmassa on jo nyt kuollut tai kadonnut kymmeniä ihmisiä.

Murtuneen padon omistavat australialainen BHP Billiton ja brasilialainen Vale, jotka ovat turmasta myös vastuussa. Yhtiöiden mukaan jätevesien myrkyllisyyttä on liioiteltu. The Guardian kuitenkin kertoo, että jätevesissä on muun muassa sinkkiä, arsenikkiä ja elohopeaa.  Kaivosyhtiöitä syytetään muiden laiminlyöntien lisäksi myös varoitusten puutteesta, sillä esimerkiksi Bento Rodriguesin kaupunkia ei varoitettu lainkaan yläjuoksulta lähestyvästä myrkkytsunamista.

Kaupungissa työskentelevä palomies Eufrasio kertoi AFR.comille todistaneensa helvetillistä näkyä, kun myrkyllinen mutavelli vyöryi valtavana seinämänä jokea pitkin jopa 70 kilometrin tuntivauhtia. Palomiehen mukaan näky oli helvetillinen ja hän kykeni itsekin haistamaan sulfiitin. Jätevesitulva tuhosi Bento Rodriguesin kaupungin rakennuksia ja muun muassa koulun täysin. Turma-alueen pelätään olevan raskasmetallien vakavasti saastuttama ja elinkelvoton jopa 50 vuoden ajan.

Brasilia on ilmoittanut vaativansa kaivosyhtiöiltä korvauksia, mutta ne ovat sivuseikka verrattuna luonnon ja asukkaiden jo tähän mennessä kärsimiin mittaamattoman suuriin vahinkoihin. Toistaiseksi turman rahallinen korvaus on kuitenkin arvioitu Brasilian viranomaisten toimesta vaivaiseksi 360 miljoonaksi dollariksi, The Sydney Morning Herald uutisoi. Tapaus on nyt nimetty Brasilian Fukushimaksi ja sen on todettu vastaavan vakavuudeltaan vuoden 2010 Deepwater Horizonin ympäristöturmaa.