Suusyöpä leviää nopeasti – suuseksi vaarallisempaa kuin tupakka?

Terveys · Annukka Heikkilä

Aikoinaan tupakointi, runsas alkoholin käyttäminen ja purutupakka olivat yleisimpiä syitä ja suurimpia riskitekijöitä suusyövän muodostumisessa. Uudet tutkimukset ovat kuitenkin huomanneet jyrkän nousun papilloomavirusten aiheuttamissa suusyövissä, jotka saavatkin alkunsa suojaamattomasta suuseksistä.

Euroclinix
Euroclinix

Yhä useammin suusyövän syy löytyy tupakan ja alkoholin lisäksi suojaamattoman suuseksin vuoksi tarttuneesta papilloomaviruksesta, joka lukeutuukin jo kolmen pääasiallisen riskitekijän joukkoon. Papilloomavirus aiheuttaa suun limakalvojen soluissa muutoksia ja solujen epänormaalia kasvamista, mikä voi johtaa lopulta syöpään.

Euroclinix-sivuston mukaan papilloomaviruksen aiheuttaman suusyövän yleisyys on kasvanut niin hurjaa vauhtia, että siitä saattaa muodostua suurin riskitekijä. Suuseksin lisäksi suusyöpää aiheuttavat tupakointi, runsas alkoholin käyttäminen, huono ruokavalio, huono suuhygienia ja purutupakka.