Aamiaisen syövät lapset menestyvät koulussa paremmin

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Aamiainen on päivän tärkein ateria. Se antaa aamuun ja koko päivään energiaa ja saa unikeonkin avaamaan silmänsä herkullisen ensipuraisun jälkeen. Moni aikuinen ei pysty aloittamaan päiväänsä tai tärkeää palaveria ilman hyvää aamupalaa, ja sama pätee myös lapsiin.

Cardiffin yliopistossa tehdyssä tutkimuksessa tutkittiin 5.000 lapsen aamiaistottumuksia. Tutkimuksessa tarkasteltiin etenkin lapsia, jotka olivat peruskoulussa ja iältään 9 – 11 -vuotiaita. Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten aamupalan syöminen, väliin jättäminen ja laatu liittyvät oppilaan koulumenestykseen.

Tutkimuksen mukaan lapset, jotka syövät aamiaista, onnistuvat saamaan kaksi kertaa paremmalla todennäköisyydellä kokeista hyvät pisteet kuin lapset, jotka jättävät aamiaisen syömättä. Tutkimuksessa huomattiin myös se, että aamiaisen tulee olla ravitseva ja kunnollinen, joten pelkkä keksi tai sokeriset murot eivät riitä parantamaan lapsen kykyä oppia ja muistaa.

Lapsia voi olla välillä hankalaa saada heräämään ajoissa niin, että heillä olisi aikaa syödä kunnollinen aamupala. Varsinkin teini-iän koittaessa nuoret saattavat pitää valvomista ja myöhään nukkumista tärkeämpänä kuin aamupalan syömistä. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että vanhempien kannattaa pitää lasten ja nuorten aamupalasta hyvää huolta.