Hamsteritutkimus paljasti: Naiset talvella aggressiivisempia

Viihdeuutiset · Annika Kela

Indianan yliopiston tutkijat ovat todenneet, että talvi tekee naisista aggressiivisempia. Toteaman taustalla on tutkimus, jossa tutkittiin hormonitasojen muutoksia hamstereilla. Tutkijat huomasivat, että muutokset olivat erilaisia sukupuolesta riippuen.

Talvi ja pimeys käynnisti hamstereilla hormonintuotannon, jossa niiden kehoon erittyi erityisesti melatoniinia. Naarailla melatoniinitasojen kasvaminen aktivoi adrenaliinirauhasen, josta kehoon alkoi erittyä myös seksisteroidina pidettyä DHEA-steroidia.

Tutkijoiden mukaan DHEA on syy aggressioiden kehittymiseen nisäkkäillä. Tutkimuksen päätutkija Nikki Rendon huomasi, että talvella naarashamsterit olivat aggressiivisempia kuin urokset, johtuen DHEA:sta. Hamstereilla ja ihmisillä adrenaliinia tuottava hermosto on samanlainen ja tutkimuksen tuloksia voi tutkijoiden mukaan soveltaa ihmisiin ja moniin muihin nisäkkäisiin.

Tutkimusessa tutkittiin yhteensä 130 hamsteria 10 viikon ajan. Tutkijoiden mukaan tulokset auttavat ymmärtämään käyttäytymisessä tapahtuvia muutoksia talven aikaan. Daily Mail -lehden mukaan tutkimuksen ansiosta talvisajan masennusta ja aggressiivisuutta voidaan tulevaisuudessa hoitaa täsmällisemmin.