10 tautia jotka voivat tappaa ihmisen päivässä

Ohhoh! Terveys · Terhi Piiroinen

Vaarallisimmat virukset ja bakteerit tappavat ihmisen alle vuorokaudessa. Nyt näistä vitsauksista on lueteltu kymmenen pahinta, ja listalla on hyvin aggressiivisia tauteja. Ensimmäisenä listataan pahamaineinen dengue-kuume.

Alltime10sin julkaisema YouTube-video kertoo hyvin seikkaperäisesti maailman tappavimmista taudeista. Dengue-kuume voi tappaa potilaan jo vuorokauden kuluessa ilman asianmukaista hoitoa. Taudille altistuu 40 prosenttia maailman väestöstä.

Toisena listalla mainitaan viime vuonna ympäri maailmaa kauhua kylvänyt Ebola-virus. Kolmantena on eläinten välityksellä tarttuva paiserutto, jossa ihminen oksentaa verta ja kokee vartalon mätänemistä. Neljäntenä listalla mainitaan pahamaineinen enterovirus 68, joka tappoi viime vuonna viisi lasta Yhdysvalloissa.

Myös kolera voi johtaa hoitamattomana kuolemaan. Tällöin vakavan ripulin aiheuttama nestevaje johtaa kuolemaan äkillisen verenkierron heikentymisen takia. Kuudes listan tappavista taudeista on antibiooteille vastustuskykyinen sairaalabakteeri MRSA. Sairaalabakteeritartuntojen määrä on ollut kasvussa viime vuosien aikana.

Ihminen voi kuolla nopeasti myös aivoverenkiertohäiriön aiheuttamaan kohtaukseen. Myös hyönteisten levittämä Chagasin tauti tappaa vuosittain noin 20.000 ihmistä. Sitä esiintyy eniten Meksikossa sekä Keski- ja Etelä-Amerikan köyhillä alueilla.

Meningokokki on bakteeriperäisen aivokalvontulehduksen aiheuttaja. Sairautta on kahdenlaista ja molemmat niistä tappavat nopeasti hoitamattomina. Viimeisenä listalla esitellään lihansyöjäbakteeri, eli nekrotisoiva faskiitti, joka tappaa 10-15 prosenttia tartunnansaaneista hyvästä hoidosta huolimatta.