Nyt se tapahtui! Robotti kieltäytyi tottelemasta ihmistä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Massachusettsin Tufts yliopiston insinöörit Gordon Briggs ja Matthais Scheutz ovat tulleet monille tutuksi netissä julkaistuista robottivideoista. Kaksikko on nimittäin onnistunut kehittämään robotteja, jotka osaavat muun maussa kommunikoida hämmästyttävän persoonallisella ja ihmismäisellä tavalla.

Viimeisimmässä robottikokeessa testattiin robottien tottelevaisuutta. Shafer ja Dempster -robotit on ohjelmoitu kieltäytymään niille annetuista käskyistä siinä tapauksessa, jos käskyn noudattaminen aiheuttaa sille tai muille vaaran.

Netissä julkaistun videon perusteella koetilanne on ollut menestys. Mies nimittäin käski robottia kävelemään alas pöydältä ja robotti kieltäytyi. Robotti esitti kieltäytymisensä kohteliaasti ja se kertoi, miksi se ei voinut noudattaa käskyä. Robotti suostui lopulta kävelemään pöydällä eteenpäin sillä ehdolla, että mies lupasi ottaa sen syliin.