Ilmastonmuutoksen vakava seuraus: Kahvi, suklaa ja olut vaarassa kadota maapallolta

Ruoka · Annukka Heikkilä

Ilmastonmuutos ja ilmaston lämpenemisen vaikutukset ovat alkaneet näkymään eläimissä ja luonnossa. Lämpeneminen aiheuttaa muutoksia sekä vedessä, hapessa että bakteereissakin, minkä vuoksi muun muassa banaanit ovat vaarassa kadota uuden tappavan sienibakteerin vuoksi.

Metro-lehti on kerännyt yhteen ihmisten ruokavalioiden sisältämät proteiinit ja erilaiset herkut, jotka ovat vaarassa kadota ilmastonmuutoksen myötä. Esimerkiksi ylikalastus ja meren lämpötilan nouseminen voivat saada esimerkiksi tonnikalan, turskan ja koljan katoamaan vähitellen merestä kokonaan.

Kahvi, suklaa, vaahterasiirappi, olut ja maapähkinät ovat myös vaarassa kadota. Edellä mainittujen tuotannot ovat jo nyt vähentyneet huomattavasti ja kokeneet erilaisia ongelmia ilmastonmuutoksen ja lämpötilan nousemisen vuoksi. Ennen tiettyjen kasvien vähenemistä ja katoamista kokonaan laadun pitäminen samana voi olla myös tuottajilla vaikeaa, sillä muuttunut kasvuympäristö ja kohonnut lämpötila vaikuttavat myös kasvien makuun ja väriin.