Naisella erikoinen kyky – maistaa eri äänet!

Terveys · Terhi Piiroinen

Neurologista aistien sekottumista kutsutaan synestesiaksi. Tällöin henkilö voi kokea äänet eri väreinä tai makuina. Osa synestesiasta kärsivistä kokee kivun erilaisina muotoina tai numerot ja kirjaimet tietyn värisinä.

Great Big Story -YouTube-kanava esittelee synesteetikkojen kertomuksia ympäri maailmaa. Kun toisen mielestä numero kolme on sininen, saattaa se muodostaa toisen aistiärsykkeessä keltaisen värin. Eräs mieltää numero kuuden flirttailevaksi naiseksi.

Huffington Postin haastatteleman aivotutkija Veronica Grossin mukaan maailmassa on arviolta 5.000-10.000 ihmistä, jotka saavat synestesian kokemuksia. Määrää on kuitenkin vaikea arvioida, mutta yleensä synesteetikot sekoittavat vähintään kaksi eri aistia keskenään. Miltähän joululaulut maistuvat?