Vaikeneminen on kultaa – kaikkea ei tarvitse kertoa kumppanille

Lifestyle · Terhi Piiroinen

National Science Foundationin tekemän tutkimuksen mukaan normaalilla ihmisellä on päivittäin 50.000 ajatusta. Määrä saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä yhden ihmisen pään sisällä käsiteltäväksi. Ajatuksista tulee nopeasti ongelmia, mikäli niistä jokaisen sanoo ääneen. Valitse sanasi tarkkaan etenkin parisuhteessa.

Kumppanille ei tarvitse, eikä edes kannata kertoa kaikkea. Moni luulee, että omat ajatukset täytyy muodostaa lauseeksi parisuhteen toiselle osapuolelle, jotta hän pystyisi ymmärtämään kumppaniaan. Valitettavasti ihmiset jakavat ajatuksiaan kovaan ääneen eniten silloin, kun he tuntevat olonsa uhatuksi, negatiiviseksi tai haavoittuvaiseksi. Tässä mielentilassa harvoin on mitään järkevää sanottavaa.

Tunteet, mielenliikkeet, pelot ja uhkakuvat ovat asioita, jotka kannattaa käsitellä ensin itsenäisesti ilman, että sotkee kumppania niihin mukaan. Jokaisen tulisi opetella hetket, jolloin kannattaa avata suu ja koska se on hyvä pitää kiinni. Vaikeneminen on kultaa silloin, kun ei erota tunteita ja tosiasioita toisistaan. Sen sijaan ääneen ajatteleminen sopii tilanteeseen, kun ongelma sopii oikeasti yhdessä ratkottavaksi.

Parisuhteessa ilmenevä ongelma ratkotaan kylmien faktojen valossa ilman olettamuksia tai mututuntumaa. Tässä tapauksessa ongelman ratkaisemisella pyritään saavuttamaan parempi lopputulos – eikä hankaloittaa tilannetta entisestään, Your Tango -sivusto napauttaa. Osa ihmisistä elää tunnepohjalta, ja tällöin järkevä ajattelu jää taka-alalle. Ajatusten hallintaa ja niiden ilmaisemista voi kuitenkin opetella.