Vakava varoitus: Lutikat levittävät nyt tappavaa tautia

Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Hyönteisten levittämä Chagasin tauti tappaa vuosittain noin 20.000 ihmistä. Sitä esiintyy eniten Meksikossa sekä Keski- ja Etelä-Amerikan köyhillä alueilla. Nyt parasiittia levittävät lutikat ovat raivanneet tiensä myös tavallisten amerikkalaisten koteihin.

Teksasissa kärsitään uudenlaisesta ongelmasta, kun verta imevät luteet ovat raivanneet tiensä ihmisten koteihin. Luteet saattavat jättää ihmisen iholle ulostetta, jossa asuu Trypanosoma cruzi -niminen alkueläin. Mikäli pieni parasiitti pääse ihmisen verenkiertoon, voi se aiheuttaa tappavan Chagasin taudin.

Parasiitti voi levitä myös rintamaidon tai verensiirron yhteydessä. Tauti alkaa lievillä oireilla, mutta pahenee lopulta sydänongelmiin ja suoliston epämuodostumiin. Lopulta tauti tappaa, KENS5-uutiskanava kertoo.