Näin piirrettiin talo 13 800 vuotta sitten

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kun ihmistä pyydetään piirtämään talo, tekee hän yleensä perinteisen harjakattoisen rakennuksen muutamalla ikkunalla, etuovella ja savupiipulla varustettuna. Harva meistä kuitenkaan asuu piirrostalojen kaltaisissa rakennuksissa. Koillis-Espanjasta löydetty 13.800 vuotta vanha talopiirros on hieman toisenlainen.

Moli Del Salt -nimiseltä alueelta Espanjasta on löydetty kaikkien aikojen vanhin ihmisasutusta kuvaava piirros. Kuva on kaiverrettu kiveen, ja sen arvioidaan olevan peräisin myöhäiseltä paleoliittikaudelta. Kiveen on kaiverrettu seitsemän majamaista asumusta, joten tutkijat arvelevat löydöksen kuvastavan kokonaista kylää. Katso kuvat tästä.

Ihmiset elivät metsästämällä ja keräilemällä myöhäispaleoliittisella kaudella. He oppivat käyttämään alkeellisia työkaluja ja tällöin nykyihminen syrjäytti Neandertalin ihmisen. Luolamaalaukset olivat piirroksen tekovaiheessa hyvin suosittuja, mutta aihepiirit käsittelivät yleensä metsästämistä ja eläimiä. Luolamaalauksia on pidetty taiteen esiasteena.