Joudutko humalassa tappeluihin? Sinulla voi olla geenimutaatio

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suurin osa ihmisistä tulee iloiseksi ja rentoutuu saadessaan alkoholia, mutta osa tulee kuitenkin kerta toisensa jälkeen vihaiseksi. Niin kutsuttujen rähinäkännien aiheuttajana on voitu pitää aiemmin liian suurta alkoholinkulutusta tai henkilöä, joka on jo valmiiksi luonteeltaan temperamenttinen.

Uusi tutkimus kuitenkin todistaa, että kyse on geeneistä. Helsingin yliopiston ja Yhdysvaltojen alkoholismintutkimuslaitoksen NIAAA:n tutkijat löysivät geenimutaation, joka altistaa impulsiiviseen ja aggressiiviseen käyttäytymiseen humalassa.

HTR2B Q20 -nimistä geenimutaatiota kantaa noin 100.000 suomalaista. Mutaation kantaja ei välttämättä kärsi aina poikkeavasta humalatilasta, mutta geenivirhe kuitenkin altistaa impulsiiviselle, aggressiiviselle ja holtittomalle humalalle.

Roope Tikkasen johtama tutkimus julkaistiin Translational Psychiatry -sivustolla. Tutkimuksesta kävi ilmi, että geenimutaation kantajat alkoivat alkoholin vaikutuksen alaisena käyttäytymään aggressiivisesti, impulsiivisesti ja hakeutumaan tappeluihin. He eivät kuitenkaan ole alkoholisteja vaan jo pienikin määrä alkoholia voi saada henkilön käyttäytymään impulsiivisemmin ja aggressiivisemmin.