Tutkijat: Chilikastikkeet terveellisiä – varsinkin rasvaisen ruoan kanssa!

Ruoka Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Tutkimukset ovat osoittaneet, että tulista ruokaa syövät ihmiset pysyvät terveempinä ja elävät pidempään. Tulista ruokaa syövät välttyvät muita paremmin sydäntaudeilta, syövältä ja hengityssairauksilta. Uuden tutkimuksen mukaan tulisen ruoan tulisi olla myös rasvaista, että hyvät ravintoaineet pääsevät imeytymään kehoon.

Tulista ja rasvaista ruokaa rakastaville ihmisille on luvassa hyviä uutisia, sillä uuden tutkimuksen mukaan tuliset kastikkeet ovat todella terveellisiä etenkin rasvaisen ruoan kanssa nautittuna. Uusiseelantilainen tutkimus paljasti, että tulisissa paprikoissa terveyttä edistävä kapsaisiini on rasvaliukoinen ja imeytyy näin ollen kehoon parhaiten rasvaisen ruoan kanssa nautittuna.

Tutkimusta johtanut David Popovich kommentoi Time-lehden mukaan, että tulisten chilikastikkeiden terveysvaikutukset eivät pääse oikeuksiinsa silloin, kun kastikkeita syödään esimerkiksi dippivihannesten kanssa. Kapsaisiinin imeytymiseen pätee sama sääntö kuin salaatteihin, minkä mukaan myös siis tulisia kastikkeita syötäessä annoksessa tulisi olla hieman öljyä, että hyvät ravintoaineet pääsevät imeytymään kehoon.

Popovich suosittelee tulisten kastikkeiden sisällyttämistä omaan ruokavalioon kaikille ihmisille, sillä kapsaisiini käy tehokkaasti erilaisia tulehduksia vastaan ja estää syöpää aiheuttavien solujen syntymistä ja aktivoitumista. Kannattaa kuitenkin perehtyä tuotteiden sisältöluetteloihin ja varmistaa, että kastikkeeseen ei ole lisätty ylimääräistä sokeria.