Älä yritä nukkua varastoon – ikäviä seurauksia terveydelle

Terveys · Annukka Heikkilä

Monilla työssäkäyvillä ihmisillä on vaikeuksia herätä aamulla aikaisin työpäiviään varten. Kun viikonloppu viimein tulee, useimmat palkitsevat itsensä kunnon yöunilla ja yrittävät nukkua varastoon seuraavaa viikkoa varten.

Uusi tutkimus paljastaa, että tällainen unirytmin vaihteleminen voi aiheuttaa useita erilaisia sairauksia. Unirytmin vaihteleminen vaikuttaa aikaerorasituksen tavoin ihmisten kehoon, minkä vuoksi sillä on monia negatiivisia vaikutuksia.

Työaikana ja vapaapäivinä erilaiset unirytmit ovat saaneet oman Social Jet Lag -termin, joka tarkoittaa henkilön itsensä aiheuttamaa aikaerorasitustilaa keholle.

Unirytmin vaihteleminen vaikuttaa ihmisten omaan biologiseen kelloon sekoittamalla sen täysin, minkä vuoksi keho on myös väsyneempi ja alttiimpi erilaisille sairauksille. Daily Mail kertoo Pittsburghin yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa saatiin selville, että jatkuva unirytmin vaihteleminen aiheuttaa aikuisille ihmisille jopa diabetesta ja erilaisia sydänsairauksia.