Puhdistatko kasvosi mikrorakeilla? Tuhoat samalla luontoa

Terveys Viihdeuutiset · Stara.fi

Kosmetiikka-alan tuotteissa kehitystyö on jatkuvaa, ja uusia termejä keksitään koko ajan, vaikka niillä ei olisi mitään merkitystä lopputuloksen kanssa. Muutama vuosi sitten mainoksissa alkoi esiintyä yhä useammin mikrorakeita, joiden väitettiin puhdistavan tehokkaammin esimerkiksi ihoa.

– Tahnan miellyttävä koostumus sisältää Micro Granule -mikrorakeita, jotka poistavat plakkia tehokkaasti myös hammasväleistä. Käytä lisäksi hammastikkua tai –lankaa, erään hammastahnamerkin mainostekstissä kerrotaan.

Mikrorakeet ovat alle millimetrin kokoisia muovirakeita, joita on käytetty esimerkiksi ihon kuorintavoiteissa ja hammastahnoissa. Harva on kuitenkaan tullut ajatelleeksi, että kyseessä ovat muovirakeet, jotka ovat niin pieniä, että niitä ei saada erotettua vedenpuhdistamoissa.

Muovirakeet päätyvät jätevesien mukana lopulta luonnon ekosysteemiin aiheuttaen siellä tuhoa ja päätyen lopulta haitallisine myrkkyineen takaisin ihmisiin ruoan mukana.

Yhdysvalloissa mikrorakeiden vaarallisuus on tiedetty jo pitkään, ja vuodenvaihteessa presidentti Barack Obama allekirjoitti lain, joka kieltää mikrorakeet tuotteista heinäkuussa 2017, Independent uutisoi. Yhdysvaltojen vanavedessä kieltoa vaaditaan nyt myös Iso-Britanniassa. Kosmetiikkayhtiö Colgate-Palmolive on jo ilmoittanut luopuvansa mikrorakeista aiheesta nousseen kohun vuoksi.