Musta aukko röyhtäisi – synnytti samalla uusia tähtiä?

Viihdeuutiset · Annika Kela

Kahden galaksin yhteensulautumista seuranneet tähtitieteilijät ovat tehneet mielenkiintoisen havainnon. NGC5195-galaksin keskelle muodostuneesta mustasta aukosta on nimittäin purkautunut avaruuteen valtava määrä kuumaa kaasua.

Daily Mail -lehden mukaan massiivinen musta aukko sijaitsee 26 miljoonan valovuoden päässä Maasta. San Antoniossa sijaitsevan Teksasin yliopiston tähtitieteen tohtori Eric Schlegel pitää havaintoa äärimmäisen tärkeänä, sillä sen uskotaan tarjoavan tietoa universumin synnystä ja galaksien evoluutiosta.

Tähtitieteilijät ovat erityisen kiinnostuneita havainnoista ja teorioista, jotka kumoavat käsityksen, jonka mukaan mustan aukon imaisema materia katoaa lopullisesti ja aukosta pakeneminen on mahdotonta. Mustan aukon ”röyhtäily” on kuitenkin todistanut, että aukosta on paennut kaasua avaruuteen. Tähtitieteilijät uskovat, että ”röyhtäyksistä” on saattanut mahdollisesti syntyä jopa uusia tähtiä.