Poliisi muistuttaa suomalaisia: ”Huutava vääryys, mutta ei rikos”

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Suomen poliisi on ajoittain julkaissut sosiaalisessa mediassa hauskoja ja tarpeellisia päivityksiä. Eilen Länsi-Uusimaan poliisilaitos julkaisi viranomaisten verkkosivuilla tärkeän viestin. Se osuu erityisesti kansalaisiin, jotka ovat soitelleet poliisia apuun lumeen liittyvissä ongelmissa.

Poliisi kirjoitti viestinsä muistuttaakseen suomalaisia ”lumisodan pelisäännöistä” tilanteessa, jossa lunta on satanut melko paljon lyhyessä ajassa. Osa suomalaisista tarvitsee näemmä poliisia neuvomaan miten tulee toimia lumen auraajien kanssa.

Auraajilla ei ole velvollisuutta avata kulkuväyliä erikseen pihoille siitä huolimatta, että aura työntää lunta juuri niiden eteen. Oman pihatien avaaminen on jokaisen oma tehtävä, minkä vuoksi poliisi kehottaakin kansalaisia ajattelemaan lumenkolausta kuntoiluna.

Ilmeisesti jotkut suomalaiset ovat menneet jopa niin pitkälle, että he ovat soittaneet poliisit paikalle ja väittäneet rikokseksi sitä, että naapurin katolta on pudonnut lunta omalle pihalle. Siksi viranomainen muistuttaa pelisäännöistä.

– Poliisi ei tutki rikoksena juttuja, jossa naapuri ilmoittaa toisen naapurin lumien tippuneen katolta ”laittomasti” hänen pihalleen tai käytävälleen. Samoin emme sekaannu tapahtumiin, ellei homma ylly ihan käsikähmäksi, joissa naapuri on auratessaan muodostanut lumikasan myös teidän puolellenne.

– Emme myöskään voi puuttua siihen, että talonyhtiön kaikki osakkeen omistajat eivät tasapuolisesti huolehdi talomiesvuorostaan. Se on huutava vääryys, mutta ei rikos. Auta naapuria, hoida talonmiesvuorosi, hillitse itsesi. Pidä pelastustiet avoimina. Kesää kohti mennään, poliisi kirjoittaa.