Suomalaisäidin järkyttävä kertomus lapsistaan: ”Lääkäri ei suostu tutkimaan”

Ohhoh! · Stara.fi

Sote-uudistuksen yhteydessä on puhuttu paljon julkisen sektorin terveydenhuollon laatuongelmista, sillä tasaisin väliajoin tulee esiin tapauksia, joissa kansalaiset eivät ole saaneet apua tai ovat saaneet väärää hoitoa jopa kohtalokkain seurauksin. Tuorein tapaus on nyt järkyttänyt monia.

Parhaillaan sosiaalisessa mediassa leviää perheenäidin poikkeuksellisen järkyttävä kertomus siitä miten hänen sairaat lapsensa eivät ole saaneet tarvitsemiaan tutkimuksia julkisen terveydenhuollon puolelta. Äidin mukaan molemmat lapset ovat olleet viime kesästä saakka sairaita ja kärsineet kovista kivuista, jotka jatkuvat edelleen.

– Ninon ensimmäisiä omia havaintoja kehostaan oli puhumaan oppisen yhteydessä sana ”pipi”, jolloin Nino osoitti vatsaansa. Olisin luultavasti itkenyt, ellen olisi jo niin turtunut pakon edessä, äiti kirjoittaa viestissään yksivuotiaasta pojastaan.

Yksityisellä lääkäriasemalla sairauden syylliseksi veikattiin mahdollisesti suolinkaisia tai lapamatoa, mutta siellä jatkotutkimukset olisivat olleet kalliita, joten lääkäri antoi lähetteen Lastenlinnan erikoislääkärille. Sieltä lähete tuli kuitenkin bumerangina takaisin.

– Mä elän joka päivä ja joka yö tietäen, että syy mun lasten öisiin itkuihin ja kipuihin on mun lasten sisällä erillisenä, omana lajinaan. Koska lääkäri ei tiedä mikä se on, lääkäri ei suostu tutkimaan. Se on pelottavaa. Mutta mä jatkan todisteiden keräämistä yksityisellä kunnes mun lapset on terveitä. Mä jatkan kertoen lapsille keskellä yötä, että ei ole mitään hätää. Pipin syy selviää kyllä. Nukutaan nyt, mamma tulee sun viereen.

Julkisen sektorin lääkärit ovat saaneet sinnikkäästä äidistä tarpeekseen, sillä lasten tutkimisen sijaan lääkärit ovat tehneet äidistä lastensuojeluilmoituksia.

– Olen taistellut lääkärien kanssa saadakseni hoitoa. Musta on soitettu lastensuojeluun, että täällä äiti tuo terveitä lapsia ja tarvitsisi HENKISTÄ apua kun luulee lastensa olevan sairaita. Mua on odottanut sairaalan sosiaalityöntekijä vastaanotolla koska kehtasin suuttua lääkärille puolenvuoden saamattomuuden jälkeen. Mun ois oikeasti pitänyt suuttua aiemmin.

Stara ei tavoittanut perheenäitiä haastatteluun.