Suomalaisen viihdetähden järkyttävä kertomus mielisairaalasta: ”Kukaan ei usko potilaita”

Viihdeuutiset · Stara.fi

Viihdetaiteilija Juha Kurvinen on televisiosta tuttu viihdeohjelmien suomenmestari ja moottorisahajonglööri, joka on käynyt esiintymässä muun muassa Pohjois-Koreassa. Taannoin Kurvinen joutui törkeän kaltoinkohtelun uhriksi Turussa, kun hänet passitettiin lääkärin toimesta perusteettomasti psykoosiosastolle, eli kansankielellä mielisairaalan suljetulle osastolle.

Kurvinen tekee paljastuksensa BlogBookin verkkosivuille kirjoittamassaan blogikirjoituksessa otsikolla Tositarinoita hullujenhuoneelta. Siinä hän kertoo uskomattoman tarinansa alusta loppuun. Kurvisen vei hullujenhuoneelle lääkärikäynti, jossa hän kertoi lääkärille olevansa moottorisahajonglööri ja palanneensa juuri esiintymismatkalta Pohjois-Koreasta.

– Kerroin kysyttäessä ammattini, jolloin lääkäri katsoi koneeltaan: ”Luulee olevansa jonglööri”, jolloin hän teki M1 -tarkkailulähetteen. Paikalle kutsutut poliisit tunnistivat minut ja kysyivät mitä kollegalleni kuuluu, mutta heidän oli tehtävä työtä käskettyä, koska lääkärin paperi on aina lääkärin paperi, Juha Kurvinen kirjoittaa.

Poliisit kuljettivat taiteilijan Turun akuutille A1-psykoosiosastolle ja siellä eristysselliin.

– Mielestäni ihmisillä on oikeus tietää mitä suljettujen seinien sisäpuolella tapahtuu? Itselleni oli aluksi suuri sokki, kun hoitajat roudasivat minut suoraa päätä eristysselliin. Tämä on kuulemma osastolla normaalikäytäntö jos tullaan poliisisaatossa. Samalla silmälasini riistettiin, jotta en tukehduttaisi niillä itseäni. Myös vyöni vietiin, että en hirttäisi sillä itseäni. Luultiin, että olen itsetuhoinen.

Osastolla viranomaisten räikeät laiminlyönnit jatkuivat. Taiteilija kertoo muun muassa miten hänet pumpattiin täyteen rauhoittavia lääkkeitä ja miten osaston henkilökunta lääkäreitä myöden uhkaili häntä ja hänen terveyttään. Eräs hoitaja löi naispotilasta nyrkillä kasvoihin.

– Olin samaan aikaan puhelinkopissa juttelemassa isäni kanssa ja näin kuinka XXX juoksi stripparin luokse ja löi häntä nyrkillä naamaan. Se riitti minulle. Lopetin puhelun, avasin oven, osoitin Kristoa ja huusin: ”Nyt heti kädet irti siitä naisesta!” XXX juoksi välittömästi luokseni, nosti minut seinälle ja räkäisi päin naamaa.

Valitukset henkilökunnan toiminnasta kaikuivat kuitenkin kuuroille korville.

– Hoitajat voivat toimia näin mielivaltaisesti, koska he toimivat suljettujen seinien sisäpuolella ja kukaan ei uskoisi potilaita, ovathan he kaikki ”hulluja”. Potilaat tekivät hoitajien toimista lukuisia valituksia, mutta ketään ei uskottu.

Kurvisen mukaan psykoosiosaston toiminta ei täyttänyt alkuunkaan mielenterveyslain hoidolle asettamia vaatimuksia. Myöhemmin osaston ylilääkäri määräsi terveelle miehelle vielä kaksi kuukautta lisää hoitoa ja eristysselliä. Lopulta Kurvinen sai kuitenkin selville miten hän saisi siirron hoitolaitokseen, jossa saisi asianmukaisen vastaanoton. Kirjoituksessaan hän kertoo miten sai siirron jälkeen saman tien terveen paperit ja pääsi viimein vapaaksi.

Hymy-lehti kertoi vuonna 2013 Kurvisen vieneen tapauksensa Turun hallinto-oikeuteen jo neljä kertaa, mutta korvauksia hoitovirheestä ei ole myönnetty.