Tutkimus selvitti: Kumpi rakastaa enemmän omistaajansa, kissa vai koira?

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Koirat ovat kuuliaisia, seurallisia ja ihmisen parhaita ystäviä. Toisaalta myös kissat ovat huolehtijoidensa mielestä maailman eniten hellyyttä antavia kehrääjiä. Nyt on selvitetty kumpi lemmikeistä rakastaa omistajaansa enemmän.

Neurotieteen tohtori Paul Zak tutki koirien ja kissojen aivokemikaaleja. Hän mittasi karvakuonojen rakkaushormoneja, eli oksitosiinitasoja silloin, kun eläimet kohtasivat omistajansa. Tutkimuksen mukaan koirien oksitosiinimäärät olivat jopa viisinkertaiset kissoihin nähden. Tämä puoltaisi ajatusta, jonka mukaan koirat rakastavat omistajiaan enemmän.

Koirien oksitosiinitaso nousi testissä peräti 57,2 prosenttiin, kun kissojen oksitosiinit jäivät tilanteessa vain 12 prosenttiin. Tohtori kuitenkin epäilee, että vaikka kissat ovatkin koiria itsenäisempiä ja reviiritietoisempia, saattoi stressaava tilanne vaikuttaa niiden hyvinvointiin. Koirat epäilemättä rakastavat omistajiaansa valtavasti, mutta myös kissat ovat tiettävästi hyvinkin kiintyneitä ihmisiin.

Testi suoritettiin laboratorioloissa, ja tulokset olisivat saattaneet olla hyvin erilaiset kissojen omissa kodeissa tehtynä. Tällöin ulkoiset tekijät eivät olisi häirinneet aivokemikaalien muodostumista. Testistä kerrottiin BBC2-televisiokanavalla esitetyssä Cat v. Dog -dokumentissa.