Tutkimus: Vihainen kuljettaja luultua vaarallisempi liikenteessä

Viihdeuutiset · Annika Kela

Auton ajaminen vihaisena tai raivon vallassa on viisi kertaa vaarallisempaa kuin puhelimen selaaminen ratissa, väittää tuore yhdysvaltalaistutkimus. Liikenneturvallisuuden kehittämistä varten teetetyssä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että vihaiset ja tunnekuohun vallassa olevat kuskit aiheuttavat vakavan turvallisuusriskin liikenteessä.

Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa tarkkailtiin yli 3.500 autoilijaa, jotka olivat iältään 16-98-vuotiaita. Koehenkilöiden autoihin oli kiinnitetty kameroita, sensoreita ja mikrofoneja. Tutkijat analysoivat autoilijoiden matkanteosta saatua dataa yli kahden vuoden ajan. Tutkimukseen osallistuneet autoilijat ajoivat kahdessa vuodessa yhteensä 56 miljoona kilometriä ja olivat osallisena jopa 905 onnettomuudessa.

Tulokset paljastivat, että lähes kaikki onnettomuudet johtuivat kuljettajien huonosta keskittymisestä tai heidän huomion herpaantumisesta. Tekniset viat ja esimerkiksi rengasrikot olivat harvinaisia onnettomuuksien aiheuttajia. Tuloksista kävi ilmi, että 500 ajomatkasta yksi oli yleensä sellainen, jolloin autoilijat olivat poikkeuksellisen vihaisia, surullisia tai hermostuneita. Silloin heidän riskinsä joutua onnettomuuteen kasvoi kymmenkertaiseksi.

Vihaisuus ja autossa riiteleminen aiheuttivat suurimman vaaran liikenteessä. Toisin kuin voisi luulla auton ratissa tanssiminen ja laulaminen eivät aiheuttaneet vaaratilanteita liikenteessä. Tutkimuksen tulokset on julkaistu Journal of Proceedings of National Academy of Sciences -julkaisussa.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.