Nainen unohti tamponin sisäänsä – oli kuolla myrkytykseen

Ohhoh! · Annukka Heikkilä

20-vuotias Emily Pankhurst oli kuukautistensa jälkeen unohtanut tamponin vahingossa sisälleen. Hän oli saanut erikoisia oireita ja hakeutunut lääkäriin, jossa naisella todettiin hengenvaarallinen toksinen shokkioireyhtymä.

Kentissä asuva Pakhurst oli huomannut, että hänen sisällään on tamponi. Tamponi oli ollut emättimessä Metro-lehden mukaan yhdeksän päivän ajan, minkä jälkeen se oli poistettaessa ehtinyt muuttumaan jo täysin mustaksi ja ollut selvästi bakteerien peitossa. Nainen oli hävittänyt tamponin ja kuvitellut kaiken olevan hyvin kunnes hän alkoi tuntemaan olonsa omituiseksi.

Naisen puhe oli alkanut muuttumaan puuromaiseksi ja kasvot olivat muuttuneet kirjaviksi. Pakhurstia oli alkanut pyörryttämään, minkä jälkeen hänet oltiin kiidätetty ambulanssilla sairaalaan. Naisella oltiin todettu hengenvaarallinen toksinen shokkioireyhtymä, johon nainen olisi voinut kuolla. Pankhurst joutui olemaan sairaalahoidossa kolmen päivän ajan.

Toksinen shokkioireyhtymä on harvinainen, mutta vakava bakteerin aiheuttama sairaus, joka liitetään usein tamponin käyttöön. Jos naisella ilmenee kuukautisten aikana korkeaa kuumetta, huimausta, täpliä iholla, oksentelua, ripulia, lihaskipua, päänsärkyä, sekavuutta tai punoitusta silmissä, kurkussa tai emättimessä, hänet on vietävä heti lääkäriin.